Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij Magazine april 2018 Aan het werk door een zetje in de rug

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De economie draait als een tierelier. Iedereen aan het werk dus, zou je zeggen. Maar sommige mensen hebben net wat extra ondersteuning nodig om aan de slag te kunnen. De provincie ondersteunt projecten die dat extra zetje geven.

Een eigen bedrijf

Bij De Fietsenmaker in Enschede schat Fadi Alnakoud uit Syrië voor een klant in hoe lang de reparatie van een fiets gaat duren. In zijn vaderland had hij, voor hij het oorlogsgeweld ontvluchtte, een boerderij en een winkel waar hij alle merken motorfietsen verkocht en repareerde. Zoiets simpels als een Hollandse fiets was voor hem dus een makkie.

De taal leren

Maar in Nederland weer een eigen bedrijf opzetten bleek heel wat meer voeten in aarde te hebben. Fadi zette door en is nu met zijn buurman Chris Bollen, die al fietsen opknapte en verkocht in Duitsland, de trotse eigenaar van De Fietsenmaker aan de Padangstraat in Enschede. Een gezellige winkel waar Fadi ook veel buurtbewoners leert kennen en dus nog beter integreert. “Ik ben hier nu bijna drie jaar. Ik kon meteen aan de slag bij het Fietsdepot van de gemeente en heb ook bij fietsenzaken in de stad gewerkt. Die Nederlandse fietsen zijn het probleem niet, ik kon in Syrië alle motoren opknappen. Een fiets is eigenlijk een simpel ding. Ik wilde vooral heel goed de taal leren, dat kostte tijd, en ik had hulp nodig bij allerlei praktische dingen.”

Draai gevonden

Die taalvaardigheid is inmiddels top, en hulp kreeg hij via STAR/T (Startup Accelerator for Refugees in Twente). Dit project helpt statushouders die een eigen bedrijf willen beginnen met workshops die de ondernemers- vaardigheden verbeteren, maar ook met praktische zaken als inschrijving bij de Kamer van Koophandel en wegwijs worden in de Nederlandse regelgeving. In STAR/T werken ROZ, TIB-advies, Mindt en Universiteit Twente samen. Chris is superblij met zijn collega Fadi, die een geweldig techneut is maar ook nog eens heel erg vriendelijk. En Minke Bloemhof van Mindt glundert als ze de twee bezig ziet. “Een goede mentor, praktische hulp, een enorme inzet, daardoor kon Fadi zijn droom waarmaken. Hij heeft zijn draai al helemaal gevonden, dat willen we voor andere statushouders ook bereiken.”

Niet meer aan de kant

Eigenaar Eric Krabbe van uitzend- bureau Djopzz in Zwolle en Enschede gelooft helemaal niet in krapte op de arbeidsmarkt. “Zolang er nog ruim 400.000 mensen in Nederland niet werken, moeten we het eerder over een mismatch hebben.” En die mismatch is prima te verhelpen door mensen op te leiden en om te scholen. “De tijd is voorbij dat een werkgever een schaap met vijf poten kon vinden. Dat is niet erg. Een schaap met drie poten kan door de juiste motivatie en opleiding misschien wel tot een veel waardevoller werknemer uitgroeien.”

Aan het werk door een zetje in de rug

Aan het werk door een zetje in de rug

Tweede leven

Vooral ouderen die nu aan de kant staan, hebben hun hele leven vaak in één branche gewerkt. Maar dat betekent niet dat ze geen andere capaciteiten of dromen hebben. Door uit te zoeken waar iemands hart sneller van gaat slaan, boort Djopzz een kweekvijver aan van ervaren mensen die gemotiveerd aan scholing en daarna een tweede leven op de arbeidsmarkt beginnen. Djopzz leidt mensen op voor functies in de zorg, schoonmaak en onderwijs maar ook in de techniek of de beveiliging. “Vaak oudere werk- zoekenden en anderen die al langer aan de kant staan. Dat kan uit vrije keuze zijn, bijvoorbeeld vrouwen die er voor de kinderen wilden zijn, maar ook door een reorganisatie. Het is zaak mensen weer ritme en zelfvertrouwen te geven en ze te laten zien hoe goed het voor je is om te werken. Financieel, maar zeker ook sociaal.”

Contract en opleiding

Werkzoekenden krijgen bij Djopzz een contract en een opleiding, in nauwe samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs. De provincie stimuleert zulke samenwerkingsverbanden ook. Soms leidt het weer leren en actief zijn er toe dat mensen verder willen studeren en nieuwe kansen zien. “Er is werk voor iedereen die wil werken. Ook voor oudere werkzoekenden. Maar dan moeten we niet langer alleen kijken naar wat iemand al kan, maar naar wat iemand kan en wil leren. Affiniteit met een vak is veel belangrijker dan exact het juiste cv.”

Werkritme opdoen

Ook als je nog jong bent, kan het lastig zijn om je draai te vinden op de arbeidsmarkt. Tjeerd van Dixhoorn begon daarom vier jaar geleden in Deventer met Crêpes en Smoothies, waar jongeren kunnen werken en leren in de horeca. “Jongeren die hier werken, komen vanuit de participatiewet in loondienst en andere uit de dagbesteding vanuit de WMO. Het zijn jongeren met verschillende achtergronden die extra begeleiding nodig hebben. Bij ons doen ze werkritme op, leren om te gaan met gezagsverhoudingen, verbeteren hun sociale vaardigheden. We geven ze echt een start, zodat ze verder kunnen.”

Meetellen en meedoen

Dat gaat zo goed dat Tjeerd nu ook Socialer Ondernemen Deventer is begonnen. Het idee is dat als een bedrijf een kwetsbare jongere een kans wil geven, daar ook begeleiding voor wordt geregeld. “Binnen bedrijven zijn er goede mensen die best graag mentor willen zijn van kwetsbare jongeren. Maar vaak weten ze niet hoe ze zo’n jongere het beste kunnen begeleiden. En vindt de werkgever het ook lastig er tijd voor in te ruimen. Wij maken het aantrekkelijk door budget en kennis beschikbaar te stellen, maar vragen wel inzet van de mentor binnen het bedrijf. Het idee van vroeger met een meester en gezel. Ondernemers in en om Deventer kunnen zich aanmelden. Bijvoorbeeld voor functies in de zorg, logistiek en horeca. Voor de jongeren is het mooi dat ze echt meetellen en meedoen. En op deze manier krijg je op de werkvloer een afspiegeling van de maatschappij, doordat mensen met verschillende niveaus en achtergronden met elkaar samenwerken.”

Aan het werk door een zetje in de rug

Aan het werk door een zetje in de rug

Diploma

Kayleigh (20) houdt het voorlopig nog even op de veilige omgeving van Crêpes en Smoothies. Ze haalde net haar diploma Nivo 1 in de horeca, maar wil na de zomer toch ook elders gaan werken. “Ik ben hier al veel socialer en vrijer geworden dan toen ik nog op de dagbesteding zat. Je gaat meer met mensen om, dat vond ik erg lastig maar nu niet meer zo.”

1000 kansen

De provincie ondersteunt gemeenten, onderwijs- instellingen en ondernemingen uit Overijssel bij het opzetten van leerwerktrajecten voor kwetsbare groepen. Denk aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, oudere werk- zoekenden en statushouders. In leerwerktrajecten kunnen zij werkervaring opdoen en scholing of begeleiding krijgen. Zo hebben zij meer kans op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer informatie op: www.overijssel.nl/1000kansen
Voor meer informatie over de projecten:
www.star-t.nl

www.djopzz.nl
www.socialerondernemendeventer.nlDownloads

Laatst bewerkt op: 26-04-2018