Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Overijssel Onderneemt Gezonde zuivel van rauwe gefermenteerde melk

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Naam: Tonny en André Mulder
Bedrijf: The Raw Milk Company in De Lutte
Aantal werknemers: vader, moeder en zoon Mulder en twee part-timers
Bijzonderheid: maken gefermenteerde zuivel van rauwe biologische melk
Advies aan collega-ondernemers: ’Loop niet achter de meute aan, durf te vernieuwen’

‘We zijn zes jaar geleden begonnen om zuivel te maken van rauwe melk, op heel kleine schaal. We hadden een biologisch melkveebedrijf in Wijthmen maar daar moesten we weg voor de aanleg van de N35. Toen hadden we ook kunnen stoppen met boeren, maar dat wilden we niet. Daarom zijn we in De Lutte verder gegaan, maar nu alleen met het verwerken van rauwmelkse zuivel. We werken weer keihard, maar het geeft veel voldoening. Alleen al in onze winkel in De Lutte verkopen we in nog geen drie dagen per week al zo’n 1000 stuks kefir, yoghurt en hangop van beiden. De rest gaat naar de groothandel en wordt dan bij natuurvoedingswinkels verkocht en we leveren zelf nog aan enkele lokale winkels.

We hebben twee jaar geleden onze melkkoeien weggedaan en zijn naar De Lutte vertrokken. Boer Jos Elderink, die vlakbij woont, melkt voor ons. We begonnen in 2012 met een paar emmertjes, maar verwerken nu al tussen de 7000 en 8000 liter biologische melk in de week. Als je rauwe melk fermenteert, krijg je een product dat lichter verteerbaar is en een pro-biotische werking heeft. Maar je behoudt wel alle goede eigenschappen van de rauwe melk. Veel mensen die een koemelk-allergie hebben, verdragen onze kefir en yoghurt wel. In de meeste gevallen blijkt het dus geen koemelk-allergie maar een pasteurisatie-allergie.
Twentenaren kijken de kat uit de boom, maar wie het eenmaal heeft gekocht komt terug. Een groep ouderen uit Overdinkel is zelfs naar de plaatselijke Plus gegaan om het daar in de koeling te krijgen. En klanten komen enthousiast vertellen dat ze minder last hebben van darmproblemen of eczeem. Dat geeft ons ontzettend veel voldoening.

De gemeente Losser heeft ons vier jaar geleden goed geholpen toen wij met ons nieuwe plan kwamen. Het bestemmingsplan moest opnieuw aangepast worden maar door een goede samenwerking met gemeente en provincie is dit alles toch op tijd gerealiseerd. Hierdoor konden wij een bedreiging omzetten naar een kans om een droom te verwezenlijken.

Twintig jaar geleden kregen we wel eens opmerkingen over het feit dat we omschakelden naar biologisch boeren. Collega-boeren zagen er het nut niet van in. Nu zijn er ook in Overijssel gelukkig steeds meer boeren die omschakelen. Wij hebben al vroeg aangevoeld dat het zo niet door kon gaan, met de overproductie aan melk, mestoverschotten, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dergelijke. Ons advies aan andere ondernemers is dan ook: durf je nek uit te steken en zoek iets wat echt bij je past. Loop niet achter de meute aan’.Downloads

Laatst bewerkt op: 22-11-2017