Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Overijssel Onderneemt Ondernemers gezocht met gouden ideeën

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Hoe blijft Overijssel de meest MKB-vriendelijke provincie van het land? Die vraag stond vandaag centraal op de Ontbijtsessie, bij het begin van de Week van de Ondernemer.

Bij Coulisse in Enter, wereldspeler in raambekleding, schoven ondernemers en bestuurders aan. De conclusie: ondernemers verwachten van de overheid vooral samenwerking en een sparring-partner bij initiatieven die ze zelf ontwikkelen. En een goede infrastructuur staat ook hoog op de verlanglijst.

Gedeputeerde Eddy van Hijum (Economie) greep de bijeenkomst aan om ondernemers te vragen naar hun gouden idee. Hij gaat vol ambitie op naar de volgende verkiezing tot MKB-vriendelijkste provincie in 2018. ‘Niet omdat we bovenaan in lijstjes willen staan, maar omdat we als overheid naast bedrijven willen staan, niet ertegenover’. Overijssel noemt het MKB niet voor niets de motor van de economie en wil ondernemers helpen hun bedrijven verder te ontwikkelen.

Om het begin van de Week van de Ondernemer inspirerend te beginnen, vertelden drie ondernemers aan het ontbijt hoe zij een bijzondere draai aan hun bedrijf hebben gegeven. CEO Rob Boogaard van Coulisse, gastheer van de bijeenkomst, vertelde hoe dit bedrijf de ambitie waar maakt om een volledig groen bedrijf te zijn. ‘We willen niet alleen the best of the world, maar ook the best for the world zijn’. Tijdens de rondleiding door het bedrijf bleek dat dit geen overdreven slogan is: het bedrijf streeft er in alle facetten na zo groen mogelijk te werken en te produceren.

De kracht van Binthout in Zwolle zit in het sociaal ondernemerschap. Karst Klein riep andere ondernemers op ook plek te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Kijk niet direct wat iemand niet kan maar wat je als bedrijf kunt doen zodat het wél werkt. Verwacht niet meteen effect maar het is het proberen waard’. De overheid zou kunnen helpen door mee te denken en flexibel te zijn. ‘Ook zorginstellingen zoeken naar nieuwe wegen om mensen een plek te geven. Er zijn veel drempels, maar er kan ook zoveel’.

Inspiratie ook van Wim Swier van Food Connect uit Almelo. Bedrijven zouden veel meer klantgericht moeten zijn en minder productgericht. En innoveren is het toverwoord, van maaltijdautomaat tot gezonde sportmaaltijd. Met het concept ‘Kook jij of ik?’ geeft hij een mooi voorbeeld hoe iedereen kan profiteren van een goed idee: 20 streekboeren produceren lokaal en eerlijk voedsel. Hiermee kan de klant zelf kan koken, maar de maaltijd kan ook al door koks bereid zijn. Wees klantgericht en zuinig op je mensen, hield Swier de ondernemers voor. ‘Klanten betalen jouw salaris en je werknemers zijn je kapitaal’.

Een goed voorbeeld daarvan geeft Richard Nieuwenhuis van Niverplast in Nijverdal. Hij werd toegevoegd aan het rijtje van De Pioniers, bijzondere ondernemers die samen de Krachtclub voor ondernemend Overijssel vormen en andere bedrijven laten zien hoe ondernemen anders kan. Bij Niverplast is geen management. Toch is de capaciteit de laatste twee jaar verdubbeld: werknemers werken er door een grote eigen verantwoordelijkheid allemaal met hart en ziel en zijn daardoor veel productiever.

Natuurlijk moet de overheid zich zelf ook ondernemersvriendelijk opstellen. Bijvoorbeeld doordat gemeenten en provincie op tijd facturen betalen van dienstverleners en bedrijven. Eddy van Hijum sprak de ambitie uit dat binnen een jaar 95 procent van de rekeningen binnen 30 dagen wordt betaald. Nu varieert dat nogal: De provincie lukt het al bij 94 procent van de nota’s, maar er zijn ook gemeenten die maar driekwart van de facturen binnen een maand betalen. De ambitie is nu om die betaalsnelheid binnen een jaar op te voeren.

Aan tafel konden ondernemers bij gemeenten en provincie ook nog andere wensen kwijt. Grootste hinderpaal blijken nog steeds de vele regels. Ondernemers zitten vol goede ideeën en zouden liever zien dat gemeenten en provincie hen hielpen om die te kunnen uitvoeren (met kennis en meedenken dus) in plaats van ideeën van bovenaf te lanceren. Zo kan het makkelijker worden de weg te vinden naar bijvoorbeeld een vergunning of subsidie. Om nog verder te groeien is een betere infrastructuur ook een must. Ideeën van een hoge snelheidstrein tot verbreding van de A1 en het oplossen van knelpunten als de N35 (oa bij Mariënheem) passeerden de revue.

Ook een goed idee hoe Overijssel nog ondernemersvriendelijker kan worden? Deel het op social media met de hashtag #OverijsselonderneemtDownloads

Milieu en duurzaamheid Zorg, burenhulp en veiligheid Evenementen Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 10-11-2017