Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Goed bestuur Kerncentrale of kerk in Sibculo? Schoolkinderen bouwen eigen buurt

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een kerk of kerncentrale in het dorp, of toch liever een ziekenhuis? Het leidt tot verhitte discussies in groep zeven van de basisschool in Sibculo. De tienjarigen doen mee met ‘Bouw je eigen buurt’. Met dit initiatief betrekt Hardenberg haar inwoners bij de toekomstplannen van de gemeente.

,,Hoe moet ons dorp er in 2030 uitzien? Ik ben dan al heel oud, maar jullie nog niet. Daarom ben ik benieuwd wat jullie willen.’’ Laura Starrenburg, voorzitter van Plaatselijk Belang Sibculo, geeft iedere leerling van groep zeven van basisschool Windesheim een groot vel. Hierop mogen ze hun eigen buurt ‘bouwen’. Met stickers met afbeeldingen van voorzieningen als ‘openbaar vervoer’ en ‘natuurparken’ en waarden als ‘veiligheid’ en ‘innovatie’.

Sophie’s dorp loopt snel vol. De Coolcat, de Zara, de Primark en de Shoeby; wat haar betreft komen die allemaal in Sibculo. De school mag verdwijnen. ,,In de toekomst gaat toch alles digitaal.’’ In haar enthousiasme plant ze ook een kerncentrale midden in het dorp. Even later bedenkt ze zich. ,,Misschien toch niet zo veilig.’’ Ze plakt snel een witte sticker over de centrale. Op deze sticker schrijft ze wat nog ontbreekt in haar overvolle Sibculo van de toekomst: ‘rust’.

Eenvoud

Zo’n zeshonderd inwoners van Hardenberg gingen Sophie voor met stickers plakken. De gemeente waar Sibculo onder valt, werkt aan een ‘omgevingsvisie’, een toekomstplan voor de ruimtelijke inrichting. ,,Met een inspraakavond over de omgevingsvisie trek je geen volle zalen, dus we bedachten iets anders om inwoners te betrekken,’’ zegt Jan Nabers, projectleider van Bouw je eigen buurt. Zo kwamen ze op het idee van de stickers. Er is ook een digitale variant, de site bouwjeeiegenbuurt.nl. Tweehonderd bewoners maakten hier gebruik van.

De eenvoud van de stickermethode is de kracht, legt Nabers uit. ,,Iedereen begrijpt het, ook kinderen en vluchtelingen. We bereiken zo niet alleen de usual suspects die op een inspraakavond afkomen.’’ Studenten van Saxion tellen en analyseren de geplakte stickers na afloop. De postcodes en leeftijden van de deelnemers geven inzicht in de voorkeuren per leeftijdsgroep en per deel van de gemeente.

De provincie Overijssel ondersteunt het experiment en ziet het als een kansrijke methode om de betrokkenheid van burgers bij de gemeentepolitiek te vergroten. De provincie is ook betrokken bij een experiment in Zwolle, dat bewoners op weer een andere manier bij de omgevingsvisie betrekt.

De stickersessies zijn een mooie gelegenheid voor gemeenteraadsleden om te horen wat er onder inwoners leeft. Raadslid Sake-Christiaan Stelpstra (ChristenUnie) is een lokaal verder met de kinderen van groep acht in gesprek. ,,Het helpt mij om door hun ogen te kijken. Ze hebben een onbevangen blik. Al zijn de verschillen per leeftijdscategorie groot. Kinderen van tien vinden speeltuinen belangrijk. Als ze twaalf zijn is dat heel anders.’’

‘Platteland! Platteland!’

De kinderen van groep zeven discussiëren intussen in groepjes over hun plannen. De sticker ‘kindvriendelijk’ hebben ze allemaal geplakt. Maar Milan wil een ziekenhuis in het dorp, terwijl de anderen pleiten voor een kerk. ,,Als je in god gelooft kun je ook een beter leven krijgen en voor het ziekenhuis kun je naar Hardenberg,’’ meent een van zijn klasgenoten. ,,En naar het ziekenhuis ga je niet elke week, naar de kerk wel.’’ Bij de stemming moet Milan het afleggen.

De juiste argumenten vinden is niet altijd eenvoudig. ‘Platteland! Platteland!’ scanderen Milan en Niels in een ultieme poging hun keuze erdoor te krijgen. Luuk heeft een sticker met ‘Leven lang leren’ geplakt. Tot verontwaardiging van zijn klasgenoten. Ze moeten er niet aan denken.

Milan presenteert het resultaat aan Laura starrenburg en de klas

Milan presenteert het resultaat aan Laura starrenburg en de klas

Milan mag het gezamenlijke resultaat van zijn groepje aan de rest van de klas presenteren. ,,Een kerk, is dat niet uit de tijd?’’ probeert Laura Starrenburg hem uit de tent te lokken. Verontschuldigend wijst hij naar zijn groepje. ,,Dat was hun idee.’’

Joep Boerboom

Kijk ook eens op de website van Vers Bestuur en volg ons op Twitter!Downloads

Laatst bewerkt op: 06-02-2018