Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Verdwijnt het traditionele bejaardentehuis in Overijssel? Wonen en Zorg

Wonen & Zorg

De bevolking van Overijssel wordt gemiddeld steeds ouder.

De vergrijzing neemt hand over hand toe. Een daarmee ook het aantal ouderen. Bovendien stijgt hun gemiddelde leeftijd. Tegelijkertijd worden de collectieve woon- en zorgvoorzieningen voor ouderen in rap tempo ontmanteld.

Steeds meer –en steeds oudere en steeds kwetsbaardere- ouderen blijven thuis wonen. Met hulp van thuiszorg en mantelzorg. En die woning is daar meestal niet op berekend. Verhuizen? Dat gaat vaak niet meer. Bovendien, waar naartoe dan? Er zijn bijna geen geschikte ouderenwoningen. Dus moeten we het zoeken in andere, nieuwe, praktische oplossingen. Want het moet wel leefbaar en veilig blijven.

Onderzoek bevestigt de ernst en omvang van dit maatschappelijke vraagstuk. Uitkomsten van demografisch onderzoek en over de woningmarkt vind je op de provinciesite.

De provincie Overijssel trekt zich dit vraagstuk aan en wil zich hiervoor sterk maken. Dit was in 2016 de aanleiding voor Ruimdenkers II, een manifestatie rond het thema Wonen & Zorg. Vrijwel alle betrokken partijen gingen samen in beraad over Wonen en Zorg.

Op deze site geven we een inkijkje in de visie op Wonen en Zorg vanuit de bouwwereld en het hoger onderwijs. Praktijkervaringen met alledaagse situaties. Maar wel vanuit betrokkenheid en visie. En met succes.

Maar, ook jij kunt een goed of praktisch idee hebben waar ouderen mee geholpen zijn. Dat hoeft niet groots of meeslepend te zijn. Alles wat helpt is welkom.

Het is precies om die reden dat we jou via deze site uitnodigen om jouw idee in te brengen. Doe dat gerust. Op deze pagina lees je hoe dat moet. Ter illustratie en inspiratie vind je op deze site een aantal voorbeelden.Downloads

Energie Fysieke voorzieningen Zorg, burenhulp en veiligheid Wonen
Laatst bewerkt op: 19-10-2017