Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

MKB tour Haaksbergen - 24 maart Haaksbergen en de PLUS

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wat speelt er in de gemeente Haaksbergen? De wethouders Ellen Prent en Anette Nijhuis gingen daarover in gesprek met gedeputeerde Eddy van Hijum in het kader van de MKB tour.

De locatie: PLUS Retail Oost, het distributiecentrum van de bekende supermarktketen. Meteen middenin de actualiteit, want ‘De PLUS’ verkast naar Tiel. Binnen drie jaar gaan in Haaksbergen ruim 180 arbeidsplaatsen verloren. Sitemanager van PLUS Peter Brugge ontving de delegatie.

Sitemanager Peter Brugge

Sitemanager Peter Brugge

Pijnlijk voor Haaksbergen: PLUS sluit de vier regionale distributiecentra (ook Middenbeemster, Hendrik-Ido-Ambacht en Ittervoort). Vanaf 2020 worden alle 262 supermarkten bevoorraad vanuit een nieuw te bouwen, volledig gemechaniseerd distributiecentrum in Gelderland.

Leeftijdsdiscriminatie

Peter Brugge wisselde van gedachten met de bestuurders over het begeleiden van ‘zijn’ Haaksbergse mensen naar nieuw werk. Dat leeftijd daarbij zo’n grote rol speelt steekt hem. ‘We hebben hier een trouwe ploeg mensen met het laagste arbeidsverzuim van alle centra. Oudere werknemers worden gestigmatiseerd; dat moeten we niet meer doen. Niets ten nadele van de jongeren hoor, die zijn hier ook super. Maar leeftijd moet eigenlijk helemaal geen rol spelen.’ Rond de zomer komt er een sociaal plan, er wordt omgeschoold en wellicht biedt het sectorplan Twente Werkt! uitkomst. Met dat plan wordt geïnvesteerd in 1300 mobiliteitstrajecten naar nieuwe banen (waarvan 300 in Duitsland).

Kennisvouchers

‘Nuttig en goed om van elkaar te weten wat er speelt en wat de mogelijkheden zijn’ aldus Eddy van Hijum, die liet zien wat er allemaal kan in de uitvoeringsfase van ‘Overijssel werkt!’. Zoals bijvoorbeeld laagdrempelige kennisvouchers. ‘We halen in de MKB tour ook de namen op van snelgroeiende bedrijven, de groeibriljanten, en kijken of we die als groep kunnen helpen in de ontwikkeling.’ Vanuit o.a. Stadsbeweging wordt in Haaksbergen gewerkt aan het centrum, waarbij maar liefst achttien plannen in uitvoer zijn, met de nadruk op revitalisering en herontwikkeling qua wonen en retail. Waar eerst de eenheid nog ontbrak hebben de ondernemers elkaar nu gevonden, vertelde wethouder Anette Nijhuis.

BOOST

Collega-wethouder Ellen Prent: ‘De maakindustrie is een belangrijke sector voor Haaksbergen. Op het gebied van duurzaamheid en duurzame energie kunnen we daar nog een slag maken’
BOOST, het Oost-Nederlandse programma van de provincies Overijssel en Gelderland voor ‘slimme maakindustrie’ kan daarbij een hulpmiddel zijn. De BOOST agenda is ambitieus. In 2020 moet 40% van de industriebedrijven digitaal produceren en 10% minder grondstoffen verbruiken. Meer groei, minder afval, meer banen. De provincies investeren samen ruim 20 miljoen euro vanuit eigen middelen. Andere partijen stellen capaciteit en projectgelden beschikbaar.
‘Organiseer een avond, haal de ondernemers bij elkaar om samen massa te maken!’ adviseerde Van Hijum in Haaksbergen. ‘Dat biedt kansen voor de ontwikkeling en toepassing van innovatieve en duurzame productiemethoden en nieuwe materialen. De vierde industriële revolutie begint in de regio, niet in Den Haag!"

Toekomst

Oost-Nederland is één van de grootste industrieregio’s in Nederland. Er werken meer dan 400.000 mensen in de industrie en aanverwante sectoren in Gelderland en Overijssel. De 15.000 industriebedrijven leveren 15% van het regionaal inkomen en 10% van de werkgelegenheid. Met de Industrie Agenda bundelen de provincies hun krachten om ook in de toekomst internationaal te kunnen blijven concurreren.Downloads

Video Energie Fysieke voorzieningen Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 30-03-2017