Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine maart 2017 Internationale Hanzedagen

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Maar liefst 300.000 bezoekers verwacht de stad Kampen te verwelkomen tijdens de Internationale Hanzedagen.

Van 15 tot en met 18 juni vindt dit bijzondere evenement plaats. Het water speelt een belangrijke rol en loops als een rode draad door het hele programma. Want water verbindt.

De Hanzedagen strijken ieder jaar neer in een andere Europese stad. Zo vonden vorige edities plaats in onder andere Bergen (Noorwegen), Viljandi (Estland), Lübeck, Herford en Lüneburg (Duitsland). Dit jaar is Kampen gastheer. “En dat is een hele eer.”

Aan het woord is Michael Bres. Hij is een rasechte Kampenaar. Ondernemer, voorzitter van de Kamper Oranje Vereniging én organisator van het Hanzecongres ‘Water Connects’, onderdeel van de Internationale Hanzedagen. Dit economische congres wordt op initiatief van de provincie Overijssel en de gemeente Kampen georganiseerd. Michael: “Ik verwacht dat er 800 mensen naar het congres komen, uit heel Europa. Met name ondernemers met internationale ambities, maar ook bestuurders en ambtenaren. Het programma gaat over economie, waterveiligheid en klimaat.”

Evenementen en arrangementen

De Internationale Hanzedagen en het Hanzecongres moeten de regionale economie rondom Kampen en Zwolle een flinke impuls geven. En dat gebeurt ook, merkt Michael. “We werken in de voorbereiding en tijdens het congres zoveel mogelijk samen met lokale en regionale ondernemers. Ik merk dat de ondernemers in de regio enthousiast zijn. Ze werken samen en zetten zich in om internationale handelspartners naar Kampen te krijgen. Ze organiseren rondom het congres en de Hanzedagen aparte evenementen en arrangementen voor hun zakenpartners.”


Het hele congres is Engelstalig, wat de internationale focus benadrukt. Michael: “We richten ons op het delen van ervaringen en innovatieve technologieën. Het congres biedt het bedrijfsleven mogelijkheden om zich te presenteren en er vinden werkbezoeken plaats naar bedrijven en projecten in de regio. Het is de bedoeling dat het congres concrete afspraken en deals oplevert, dat er in Kampen pacts worden gesloten en het coöperaties oplevert. Dat is de handelsgeest die zo kenmerkend is voor de Hanzesteden.”

Van kogge naar coaster

Die handelsgeest krijgt ook een prominente plek in het publieks- programma. In de havens en langs de kade komen 75 bijzondere schepen te liggen die door de eeuwen heen van belang waren voor de handel of de visserij. Er zijn oude kogges, botters, punters, tjalken, klippers en aken. Met al die oude handels- en vissersboten verandert Kampen in een levend schilderij. De eigenaren vertellen in klederdracht over hun bijzondere schepen. Botters varen uit om te vissen. De vangst van de dag wordt dezelfde dag nog gerookt in de haven. Er zijn rondvaarten en demonstraties van oude ambachten.

Cultuur voor iedereen

Maar er is meer! De gemeente Kampen pakt tijdens de Hanzedagen groots uit met een spectaculair cultureel programma. Vier dagen lang kun je in Kampen genieten van de mooiste optredens, concerten en exposities. Zo treden onder andere de Common Linnets op, zijn er historische ridderspelen en vind je in de hele stad pop-up musea. Kijk voor het hele programma en meer informatie op www.hanze2017.nl.

Over de Hanze

De Hanze is een middeleeuws handelsverbond en bracht steden als Kampen veel welvaart. De Internationale Hanzedagen vinden sinds 1980 plaats, op initiatief van Zwolle. Ze hebben als doel om de internationale Hanze levendig te houden en de onderlinge samenwerking te bevorderen. Er zijn Hanzesteden in onder andere Nederland, België, Duitsland, Polen, Zweden, Noorwegen en de Baltische staten.Downloads

Energie Evenementen
Laatst bewerkt op: 27-03-2017