Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ magazine: editie november 2016 Samen werken! Samen leren!

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Op 22 en 23 september 2016 vond in het Oostenrijkse Karinthië ENCORE plaats, een klimaat & milieuconferentie voor regiobestuurders uit heel Europa. Vanuit Overijssel ging gedeputeerde Erik Lievers ernaartoe. Omdat de provincie het belangrijk vindt om jongeren te betrekken, zeker bij plannen waarvan juist zij de gevolgen ondervinden van de gemaakte keuzes, vergezelde Rick Buursink (20) van de Jongerenraad Overijssel hem.

Voorafgaand aan de conferentie voor volwassenen vond een speciale jongerenconferentie plaats: YouthCore. Peter-Jort Bakhuis (17), winnaar van de Overijssel Debat Award Almelo, nam namens de provincie Overijssel deel aan deze jeugdconferentie. Om beslagen ten ijs te komen, kreeg hij vooraf van provinciale experts inhoudelijke input. Over bijvoorbeeld internationalisering, Europa, Nieuwe Energie, duurzame ontwikkeling, klimaatadaptatie en circulaire economie.

Peter-Jort Bakhuis

Peter-Jort Bakhuis

Jong Europa

Een enthousiaste Peter-Jort: “Het was heel mooi om te zien waar de verschillende Europese regio’s mee bezig zijn en waar ze goed in zijn. En dan die kennis, inzichten en ervaring delen. Nederland is bijvoorbeeld waterexpert, terwijl ze in Beieren kampen met overstromingen.

In Zweden lopen ze voorop in afvalscheiding, terwijl Overijssel weer koploper is in asbestbeleid. In Scandinavië zijn ze dan weer heel actief op scholen bezig met bewustwording. En daar valt voor ons bijvoorbeeld weer terrein te winnen. Het delen van die goede voorbeelden, die verschillende aanpakken en visies met elkaar uitwisselen, met elkaar in discussie gaan: dát was zo goed. En uit die uitwisseling, die bijvoorbeeld opleverde dat jonge mensen meer elektrisch vervoer en betere afvalscheiding willen, is een verklaring gekomen van ons, Jong Europa, die we konden delen met de bestuurders op ENCORE: ‘Dit is de stem van de jeugd, dit is wat wij willen!”

Kennis uitwisselen

Rick: “Ja, ENCORE was een hele mooie bijeenkomst! Karinthië is natuurlijk prachtig, maar het was vooral mooi om - formeel en vooral ook informeel – uit te wisselen met andere Europese regio’s. Dat met elkaar praten, een gedreven netwerk bouwen, was heel belangrijk.
Je wordt door de goede voorbeelden van anderen naar hogere ambities ‘gepusht’. En nieuwe ideeën, nieuwe relaties: daar draait het om! Wat ik merkte is dat je alleen door met elkaar in gesprek te zijn – persoonlijk, en met inspirerende voorbeelden op kleine schaal – een lerend, ambitieus, duurzaam netwerk kunt laten groeien. En dat is nodig. Ik was nu veruit de jongste deelnemer aan de bestuurdersconferentie. En ik hoop echt dat jongvolwassenen bij de volgende ENCORE meer vertegenwoordigd zijn. Overijssel geeft wat betreft het serieus nemen van jonge mensen echt het goede voorbeeld.”

Gevoel van urgentie

Peter-Jort: “Het draait volgens mij vooral om bewustwording! Een gevoel van urgentie creëren om samen, met het bedrijfsleven, inwoners én de overheid, de ‘drive’ te genereren om verder te komen dan een hol PR- of marketingverhaal. Een gezamenlijke visie is nodig; niet individueel op de korte termijn denken. En gewoon: doen! Samen werken! Samen leren! Heel praktisch. Zoals ik dat gewend ben vanuit het dorp waar ik vandaan kom, met meer koeien dan mensen. De volgende YouthCore is in Kopenhagen. Ik hoop dat er dan nog veel meer jonge mensen zijn, om samen het verschil te maken!”

Meedenken over milieu en klimaat?

Dat kan! We zijn bezig met de invulling van het Overijsselse energiebeleid. De grote lijnen staan, maar we nodigen bedrijven, organisaties en (vooral ook jonge!) inwoners van Overijssel van harte uit om mee denken over de invulling van dit provinciaal energiebeleid. Kijk voor meer informatie op www.overijsselheeftnieuw.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 21-11-2016