Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Afgelopen voorjaar hebben archeologen in Dalfsen een compleet grafveld uit de steentijd ontdekt. Hierbij zijn 120 graven met spectaculaire grafgiften en de resten van een boerderij uit de tijd van de hunebedbouwers blootgelegd. Bijzondere vondsten, die uiteindelijk in het Overijssels Depot voor Bodemvondsten terecht kunnen komen.

Archeoloog Henk van der Velde was betrokken bij de opgravingen in Dalfsen: “In het oosten van Dalfsen wordt een nieuwe woonwijk aangelegd. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden begin 2015 stuitten we op een groot grafveld uit de Trechterbekertijd, ook wel bekend als de tijd van de hunebedbouwers (3400-2750 v.Christus). De graven zijn ongeveer 5000 jaar oud.” Het grafveld van het Trechterbekervolk, genoemd naar de bekers die ze maakten, is 120 meter lang en zo’n 30 meter breed. Het is het grootste trechterbekergrafveld in Noordwest Europa. Henk: “Een leuk weetje: langs de Vecht bij Dalfsen ligt een aantal eeuwenoude hoge zandruggen, waarover sinds mensenheugenis een weg loopt. Uit de opgravingen blijkt dat deze weg al in de Trechterbekertijd bestond en dus al bijna vijfduizend jaar oud is.”

Boerenerf
De vondst van een boerenerf met een grafveld uit deze tijd is zelfs voor internationale begrippen een unieke combinatie. Uit deze periode zijn vooral de hunebedden bekend, grafkamers waarin de Trechter- bekermensen hun doden bijzetten. Van de bijbehorende nederzettingen is nooit een spoor gevonden. “De opgraving heeft een bijzonder verhaal aan het licht gebracht over het leven van onze vijfduizend jaar oude voorouders. De resultaten vormen een belangrijke aanvulling op onze kennis over deze gemeenschappen en bieden veel aanknopingspunten voor nieuw onderzoek.”

Meegraven
Niet alleen archeologen zijn enthousiast over de vondsten. Ook de inwoners van Dalfsen waren erg betrokken bij de opgravingen. “Bewoners en schoolkinderen hebben geholpen tijdens zogenaamde meegraafdagen, veel mensen hebben een kijkje genomen tijdens de open dagen, er is een website gemaakt over de opgravingen en de vondsten zijn tentoongesteld in het gemeentehuis van Dalfsen.”

Provinciaal depot
Wat gebeurt er als er iets in Overijsselse bodem gevonden wordt dat niet direct tentoongesteld wordt? Dan belandt dit in het Overijssels Depot voor Bodemvondsten in Deventer. Een oude graansilo volgepakt met dozen en kratten, in rijenlange stellingkasten. Kostbare en kwetsbare zaken worden in een speciale klimaatkast bewaard, DNA-sporen zelfs in een vrieskist. “Er ligt hier vooral heel veel aardewerk, keramiek, maar ook stukken metaal, hout en leer”, vertelt Suzanne Wentink, provinciaal archeoloog. Vanuit het depot maken de voorwerpen namelijk ‘uitstapjes’. Ze worden nader onderzocht door archeologische onderzoekers van universiteiten of studenten of worden uitgeleend aan musea. Bijvoorbeeld aan museum de Twentse Welle in Enschede en ook het Stadsmuseum Almelo. Daar zijn enkele roemruchte Twentse vondsten uitgestald, als de grafinventaris van de Ruiter van Borne, het Zwaard van Herike en de Man van Mander.

Suzanne Wentink

Suzanne Wentink

Zijn er vondsten die Suzanne graag in het provinciaal depot wil hebben? “Als archeoloog denk je anders”, lacht Suzanne. “Je bedenkt niet van tevoren wat je zou willen vinden maar je doet het met wat je hebt. Dat wat gevonden wordt. Het moet maar net ergens in de Overijsselse bodem liggen!”

Meer weten?
Op de website van het Overijssels depot kun je een kijkje nemen in de online databank en je aanmelden voor de nieuwbrief archeologie. Kijk op www.overijssel.nl/archeologie. Wil je meer weten over de opgravingen in Dalfsen? Kijk dan op oosterdalfsen.timelink.eu.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016