Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij ontwikkelt - De nieuwe Hanze: grensoverschrijdend samenwerken

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Hoe gebruik je het Hanzeverleden om je omgeving als toeristisch merk op de kaart te zetten? Een internationaal gezelschap, onder leiding van Hanzesteden Marketing, sleepte Europese subsidie binnen voor Hansatour. Een project dat het Hanzeverhaal vergroot, nationaal en internationaal. De rode draad is het vroegere Hanzeverbond.

Hanzeverbond
Het begon lang geleden in Duitsland. Een aantal steden rond de Oostzee richtten een Hanzeverbond op en probeerden zo hun handelsbelangen uit te bouwen en te beschermen. Ook in het oosten van Nederland zag men het belang van samenwerken in de handel in en men sloot zich bij het Hanzeverbond aan. Andere steden in Europa volgden. In de 14e en 15e eeuw groeide dit Hanzeverbond uit tot een machtige economische factor. Op het hoogtepunt telde het verbond 200 leden met als belangrijkste stad het Duitse Lübeck. Daar werden ook de Hanzedagen gehouden waar afgevaardigden van de Hanzesteden kansen en bedreigingen van het verbond bespraken.

Kogge
Heel belangrijk voor de opkomst van het Hanzeverbond was de kogge. Met dit schip verhandelde men zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen over zee en rivieren. In Overijssel en Gelderland groeiden de ooit kleine nederzettingen langs de IJssel uit tot machtige steden. In steden als Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg vind je nog steeds de sporen van dit glorieuze verleden. Tegen het einde van de 16e eeuw stortte het Hanzeverbond in.

Samenwerken loont, de Nieuwe Hanze
In 1980 werd de Nieuwe Hanze opgericht in Zwolle. Een aantal steden, die vroeger lid waren van de Hanze, vormen nu opnieuw een cultureel, sociaal en economisch samenwerkingsverband. Elizabeth Stoit van Hanzesteden Marketing: “Het basisprincipe van de Hanze was en is nog steeds samenwerken. Zo is het begonnen en zo gaat het nu ook weer.” Was het oude Hanzeverbond een voorloper van de Europese Unie, ook de Nieuwe Hanze wil bijdragen aan de Europese eenheid door de samenwerking tussen haar leden aan te moedigen.

Hansatour
Elizabeth Stoit: “De Hansatour is geen fysieke route. Met dit project willen we toeristen trekken met het Hanzeverhaal. Mensen zijn dol op een goed verhaal. Per stad willen we een bijzonder Hanzeverhaal vertellen en dat verbinden aan stadswandelingen. We willen producten bieden met een Hanze-achtergrond en een Hanzefietsroute combineren met een vaartocht langs verschillende Hanzesteden. Kortom, met de Hanze hebben we erfgoed binnen handbereik.”

In Letland en Litouwen staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Beide landen willen graag toeristen uit het westen trekken. De Hansatour helpt ze bij het zoeken naar de manier waarop. Kennisuitwisseling is ook een belangrijk onderdeel van het project.

Hanzedagen 2017
Jaarlijks organiseert de Nieuwe Hanze de Hanzedagen in een andere stad van het verbond. In 2017 gebeurt dat in Kampen. De stad is vier dagen lang het bruisende middelpunt van allerlei activiteiten. Volgens Elizabeth is dit een prachtige kans om de Hanzesteden in 2017 veel breder onder de aandacht te brengen. Het project Hansatour is klaar in 2016 en vormt een mooie opmaat naar 2017. Meer weten: www.hanzesteden.info.

Hansatour
Hansatour is een project waarin Nederland, Duitsland, Letland en Litouwen samenwerken om toeristen te trekken met het Hanzeverhaal. Het project krijgt hiervoor een Europese subsidie van € 200.000.-. Met dit geld wil men het imago en de naamsbekendheid van de Hanzesteden vergroten en deze steden internationale bekendheid geven. Omdat het project bijdraagt aan de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in Overijssel, ondersteunde provincie Overijssel de deelnemers bij het aanvragen van de subsidie.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016